Oskeruše



O odrůdě...

Oskeruše (jeřáb oskeruše) je opadavý, listnatý ovocný strom dorůstající výšky až 25 m. Listy jsou střídavé, lichospeřené, jejich délka je 13 až 25 cm a skládají se z 13 až 21 lístků. Délka lístku je 3 až 6 cm, šířka 1 až 2 cm, tvar je podlouhle eliptický nebo oválný. Horní část listu je jednoduše pilovitá, spodní část celokrajná.
Kvete v květnu až červnu,  květy jsou bílé, vzácně i růžové barvy.
Oskeruše je sice teplomilná rostlina, dává přednost prosvětleným suchým a málo vlhkým stanovištím, která jsou bohatá na živiny. Vzrostlé stromy jsou mrazuodolné.
Plodit začíná oskeruše ve věku 10 až 20 let. Plody většinou dozrávají a opadávají od září do října. Množství ovoce je různé, v případě vzrostlého stromu se uvádí hodnoty od 300 do 1200 kg. Avšak úroda ovoce nebývá pravidelná. Plodem oskeruše je malvice. Tvar plodů je různý, může být kulovitý, hruškovitý nebo i vejčitý. Barva žlutozelená až hnědozelená, na straně přivrácené ke slunci oranžová až červená. Váha plodu u nás 6 až 14 g, průměr plodu 2,5 až 3,0 cm.
Plody jsou sladké, šťavnaté a aromatické, ale pro konzumaci je vhodné je nechat uležet do té doby, než zhnědnou.

Deslik



Vaše zkušenosti...

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Diskuse na toto téma byla kdysi i na webu ZAHRADA.CZ; mimo to lze najít něco k této surovině i na adrese : http://www.treeforeurope.com/oskeruse-v-zemich-evropy/cesko.
Tento strom si v „dobrém přisvojili“ v regionu Slovácko, v Tvarožné Lhotě, kde pořádají dvoje slavnosti : na podzim sběr Oskeruší a ze začátku roku „SLAVNOST OSKORUŠÍ“, kde se předvádí výrobky z této suroviny, mimo jiné i oskerušovice. !!


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: