Pampeliškové víno


Představovat nějak blíž pampelišku je myslím zbytečné. Obtížný plevel a neprávem opomíjenou surovinu. Je jí teď všude dost, tak zkuste z ní něco udělat!
*Jako první se nabízí pampeliškové víno. V žádném případě se nejedná o žádný "stěnolez" apod. Špatná pověst domácích vín je dána jen jejích nekvalitní a neodbornou domácí výrobou. A taky nedočkavostí jejích výrobců a konzumentů.  Pijí je kalné, nevyčištěné, neuleželé apod......

Rp. uvedené dole jsou převzaty, jak jinak, z "Bible" domácích vinařů, ing. Valenty - Příprava domácích vín. Nic lepšího není!

"Pár" odkazů z vyhledavačů:
http://www.pankovo.cz/cs/produkt/pampeliskove-vino
https://eshop.myfoodmarket.cz/valassky-produkt-pampeliskove-vino-p109248
http://paja-farma.webnode.cz/products/pampeliskove-vino/

Dle mých zkušeností je vyrobit takové víno dost náročné. Valenta se o tom nezmiňuje, ale je velmi důležité a hlavně pracné, odstranit veškeré zelené části z květů. Ty sice nemají na chuť výrobku větší vliv, ale zbarví víno do zelena. A takové zbarvení je u vína hodně degradujíci.Tak jsem ho pak vždy předestiloval. A výsledek byl nadmíru překvapující - úžasný destilát:-))))
Něco takového se koupit nedá....

Takže pro ten účel je ubytečné do kvasu přidávat citrusy, med apod. Jen klasicky - květy, cukernatost kolem 20°Bx, okyselit H2SO4 apod., živná sůl a namnožené kvasinky. Cedit a lisovat se samozřejmě nemusí, lze kvasit a destilovat i s květy. Přídavek kořenů do kvasu pálenku ještě zlepší, ale není to podmínkou.(S přídáváním listů, stonků, lodych zkušeností nemám - nezkoušel jsem. Ale třeba by to mohlo přidat destilátu příjemně nahořklou chuť...)

Ing.Valenta - Příprava domácích vín.
----------------------------------------------------------
Pro přípravu domácího vína z květů pampelišky použijeme jen květů čerstvě natrhaných, nejlépe po dešti (nelze připravovat vína např. zkvětů trhaných předešlý den). Trháme jen květy již plně rozvité, nikoliv staré. Po omytí pod tekoucí vodou, abychom vyplavili i drobný hmyz, květy co nejdříve spaříme.

I. postup
1 kg květů úplně zbavených stonků se spaří 3 l vařící vody, přidá se 15 g kyseliny citró- nové, 1/2baličku živné soli a roztok 1 kg cukru v1 l vody, popřípadě ještě 2 lžíce medu.Po vychladnutí se směs scedí, do š ávy se přidají vzklíčené kvasinky avše se ponechá kva- sit vnádobě uzavřené kvasnou zátkou. Po skončeném kvašení se víno přetočí skvasnic a po dvoudenním stání je plníme do lahví.Použitá kvasinky: šternberské.

II. postup
1 kg květů se spaří 3 l vařící vody a směs se ponechá stát 3 dny v přikryté nádobě ve studeném prostředí. Potom se vylisuje, šťáva se přivede do varu, přidá se nadrobno nakrájená kůra ze tří pomerančů (před tím vyluhovaná dva dny ve studené vodě několikrát vyměňované), kůra z jednoho citrónu, 1/2balíčku živné soli a povaří se asi 15 minut. Směs se procedí a do horké š ávy se přidá šťáva ze tří pomerančů, jednoho citrónu a roztok 1,5kg cukru v1 l vody. Po vychladnutí se vmíchají vzklíčené kvasinky. Po vykvašení se víno přetočí, ponechá ustát (popřípadě se přefiltruje) a plní do lahví.Použité kvasinky: sherry,

Poznámky: Použijeme-li kvasinky Perlopěna a postupujeme-li, jak uvedeno u šumivých vín, dostaneme velmi dobrý sekt.U domácího vína z květů pampelišek se přidává předepsané množství cukru ihned při spaření, vždy však před vmícháním vzklíčených kvasinek nebo současně s nimi. I když bychom chtěli připravit silnější a sladší vína s použitím jiných druhů kvasinek (tab. 4), je nutné výjimečně v těchto případech jakékoliv množství cukru přidávat najednou. Rovněž přídavek medu je opodstatněný. Tento požadavek vyplývá z praxe, že i spařené květy při nedodržení této zásady dávají víno nahořklé chuti.
Ty kmeny kvasinek jsou už dnes na rozdíl od tehdejší doby kdy byly k dostání v každé drogerii nedostupné.  Uvedl jsem je jen abych zachoval už historický dokument. Nahraďte je dnes dostupnými.

Rafael



Vaše zkušenosti...

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Prosím napište jaké asi množství květů na jak velký soudek jste pro kvas použil.
Díky předem za odpověď.

Anonymní řekl(a)...

Zdravím, výborný nápad. Napadlo mě letos něco podobného s květy ibišku, jelikož jich máme poměrně dost. Máte s tím někdo zkušenosti? Spíš mě napadlo květy jen vyluhovat v lihu nebo voda/líh. Nepředpokládám intezivní chuť, takže asi nemá smysl takový produkt následně ještě předestilovávat?

Karel.

Anonymní řekl(a)...

K dotazu "annm z 4.5.2015";
Recepty páně Valenty jsou uváděny na obsah kvasné nádoby 5 litrů (stará dobrá okurková zavařovačka 60-sátých let). Tak si podle tohoto a svého "soudku" spočítejte potřebu natrhaných pampelišek. Ale počítat jen s "efektivním" objemem, ne s celým. I když v tomto případě případné podkročení či překročení množství pampelišek nebude na škodu. Je to jen o "pracnosti" kterou tomu věnujete.
zdravím a přeji hodně zdaru Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Květ ibišku neznám, nevím co s ním dělat...
*
Příspěvek o pampelišce je hlavně o tom:
Každý domácí výrobce by měl projít nějakými vývojovými stupni aby získal základní zkušenosti.
Zavařování ovoce, výroba džemů, marmelád, sirupů, moštů a až pak přípravu domácích vín.
Bez těchto elementárních znalostí a zkušeností pokusy s průtahovými destilacemi nebo i maceracemi drog v lihu většinou nedají dobré výsledky. Navíc líh je celkem hodně drahá surovina k nějakým pokusům...
*
Proto si myslím, že je to dobrá cesta, začátek, výroba domácích vín. Získáte víceméně v jednom kroku vše. Mošt, domácí víno a i líh se surovinou k průtahové destilaci v jednom...

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den

Nejdříve vše nej nej do Nového roku 2016 ať Nám to krásně teče.

Nezkoušel někdo ten ibišek?

Mahuna

Jo a vařák ještě nemám nemají čas snad bude před koncem roku.

Anonymní řekl(a)...

Pro Karla (5. května 2015 9:14) a Mahunu (27. prosince 2015 23:03) :
Víno ani zákvas jsem z ibišku nezkoušel; … někdy v 90-tých letech, jsem z něho připravil tinkturu (dle nějakého recepisu ze zahrádkářské publikace k bylinkám a květům). Byl to pokus na půl litru vodky, no výsledek mne zrovna nenadchl, takže jsem v tom již nepokračoval.
Jinak přeji všem jen to nejlepší do Nového roku 2016. Ať teče a kape jen to dobré, toho špatného lze sehnat „habaděj“… Ljz.

Anonymní řekl(a)...

Velmi dobrý článek o pampeliškovém vínu naleznete i na Pampeliškové víno

Anonymní řekl(a)...

Díky,
jen pro pořádek, v takto udané adrese mi vyhledávač oznámil - serwer nenalezen; po samotném zadání do vyhledávače naběhne Hafo odkazů, ze kterých si již člověk nevybere ... neví který původní odkaz autor myslel !!
Zdravím ... pampeliškám i vínu z něj zdar ...

Anonymní řekl(a)...

Zkuste to takhle:
http://cestazavinem.cz/pampeliskove-vino-charakteristika-domaci-vyroba/
(Taky jsem si chvíli trápil).

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

Děkuji za zprostředkování a zdravím

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, vůbec nevím proč se to tak zobrazilo

myslel jsem tohle : Pampeliškové víno


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: