Durancie



O odrůdě...

Stará odrůda slívy zvaná též Duranče, Kadle...
Plody jsou středně velké, oválné až kulovité, modrofialové, šťavnaté a velmi chutné. Zrají v druhé polovině září až začátkem října. Pro svůj vysoký obsah cukru a příjemné aroma je s velkou oblibou využívána k výrobě slivovice, ale také povidel. Hodí se i pro přímý konzum. Odrůda je vysoce tolerantní k šarce! Dobře se rozmnožuje odkopky a bývala používaná i jako podnož.


Rafael & Deslik



Vaše zkušenosti...

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den pane Rafael, na webu zahrada jste v roce 2013 uvedl, že uvažujete o výsadbě durancií Vítek, rád bych se Vás zeptal, jak to dopadlo u Vás s durancií Vítek? Vysázel jste ji a pokud ano, jaké jsou prozatimní výsledky?

Já mám na Vysočině asi 30 stromů spíše novodobých odrůd a vypadá to, že se budu vracet ke starým odzkoušeným odrůdám. Nedávno jsem zjišťoval informace o různých klonech durancií, ale nic konkrétního jsem se nedozvěděl.

Jakou tedy máte zkušenost s durancií Vítek, případně s jinými klony durancií? Byl byste ochoten se podělit o několik roubů?
Předem děkuji za odpověď.
Jirka

Anonymní řekl(a)...

Jirko taky zdravím.
S duranciemi ve svém okolí zkušenosti nemám. Tehdy na té zahradě.cz to byl z mé strany víceméně jen dotaz. I když přiznávám, že jsem o jejích větší výsadbě vážně uvažoval. Včetně, nebo hlavně toho Vítka.

Proč jsem to v tom prvotním nadšení hned neudělal měl na vině zdravotní stav. Jinak bych asi udělal další nepředloženost, párkrát se mi to už stalo - třeba jabloňový sad...
*
Zkusím napsat pár argumentů proč jsem rád, že jsem to neudělal a něco proti těm duranciím.
(Toho Vítka znám jen ze psaní, ale je to jen duranciový klon, takže něco hodně podobného.).
*
- Mé první proti bylo pak časem, že jsou hodně pozdní. Tím nemyslím, že by nedozrály, ale že by byly problémy s teplotou kvašení. Neměl bych k dispozici teplé prostory v pozdním podzimu. A ředit tak vysocekurnatou surovinu a spoléhat na velmi studené kvašení se mi nelíbí.

- Monilioza, shluky plodů

-Špatně se sepřepávají
Více jsem nevěděl.
*
A dalším tím mým dalším psaním nechci nikoho ovlivňovat, nic podsouvat a tak protože praktické zkušenosti nemám a ani vyčtené jsem tehdy pořádně neměl...
*
Ovocný lihovar Žufánek svého času prodával nějakou limitovanou, starou, edici duranciové slivovice. Poslední a s tím, že už něco takového nikdy u nich nebude.
Samozřejmě nedalo mi to, nezeptat se proč. Martina osobně neznám, jen z netu.
A na můj dotaz odpověděl zhruba toto.
"Jsou to stromy blbci. Neumí regulovat případnou nadúrodu a pod její váhou se rozlámou. A stromy "blbce" ve svých sadech nechceme!"
Tak je všechny vykáceli..
Jinak trnitost a špatnou setřepávatelnost mi potvrdil, ale to jsem tak nějak tušil.
*
(Podobnou zkušenost měli loni s ranou slivoní Opál. Teda co se týká křehkého dřeva a úplnou devastaci části sadu s nimi nadúrodou....).
*
Na můj dotaz, na to co mně v poslední době zaujalo - Na Chovancovu Lipnickou švestku neodpověděl.
Mě na ni láká mimo její cukernatosti taky její ranost.
Myslím si totiž, že samozřejmě veškeré pozdní ovoce je kvalitnější, jenže kde ho ve větším množství efektivně zkvašovat?

Rafael.

Anonymní řekl(a)...

S tou moniliozou u durancii jsem se setkal až v letošním horkém a suchém roce,nebylo z nich nic. V dřívějších létech tomu tak nebylo, když nebyla švestka domácí, durancie se urodily. Vloni i když bylo tragické sucho, tak švestek domácích byla nebývalá úroda a byly nalite vodou. Nedovedu si vysvětlit, proč v tak suchém roce napadla durancie monilioza.

Václav

Anonymní řekl(a)...

Byla doba, kdy se z důvodu šárky a nedostatečného výběru v ovocných školkách a nebo než mladé výsadby vstoupily do plodnosti, připravoval na mnoha místech kvas hlavně z Durancií. Navzdory všem zde popsaným nedostatkům má tato odrůda výhodu v tom, že i když není na 100% zralá, na kvalitu destilátu to nemá špatný vliv. Stromy bylo v době nedostatku švestkového ovoce nutné na nehlídané záhumence otřepat dřív, než různé bandy které objížděly kdejakou příkop sklidily za vás. Bohužel sklízení vysokokmenů z odkopků rážením je dřina a ten kdo do kvasu nedává stopky (já nedávám) si vždy užil ruční práce.
Pokud se jedná o Durancie koupené v ovocné školce, plody jsou menší než u některých odkopků a ani doba zrání nemusí být stejná na stejném místě. V suchých letech a při přeplození se ale stalo, že plod byl jen "kost a kůže". V našich podmínkách extenzivního zatravněného sadu je úroda střídavá. Přiměřenou násadu je možné udržovat hlavně řezem, ale doslova hrozny plodů nalepených na sobě to neřeší. Na to by pomohla asi jen probírka chemickým přípravkem v době květu.

Vím ale o komerčních výrobcích povidel, kteří Durancie pěstují pro svoje produkty a v bio kvalitě. Ptal jsem se tehdy jak bojují s monilií? Prý jen prosvětlovacím řezem.

Vyhlídka (300 m n.m.)


Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: