Krambambula


Starý po několik století prověřený bylinno-ovocně-medový likér původem z Polska, Běloruska apod...
Bohužel dnes už zapomenutý. Dnes už ho asi skoro nikdo nevyrábí. . Aspoň jsem žádného stálého výrobce nevyčenichal..
*
Dnes je tento výraz spojován většinou jen s punčem, směsí ovoce zalité lihem či vysokoprocentní pálenkou která se pak na něm zapálí ..
*
U nás se zřejmě kdysi tento likér vyráběl levnou cestou a dost se šidil. Ovocná složka se nahradila jen nějakým barvivem a jako levný likér "komerce" :-((

 Viz. následující:
------------------------
Krambambula,-i - originální historické receptury:
Rp. Goettler - míchací:
110l, 33% obj., 23% cukru
--------------------------------------
38l 96% Spiriti vini conc,
15ml silice anýz
15ml silice citron
10ml silice skořice
8ml silice hřebíček
3ml silice muškát
3ml silice majoránka
2ml silice levandule
47l voda
25l sachari albi - cukerný sirup.
Smíchat a barvu upravit na červenohnědou.
*
*
Rp. Goettler - macerační:
9l, 40% obj., 11% cukru
--------------------------------------
4,5l spiriti vini 90%
50g fenykl
40g galgán kořen
15g muškátový květ
75g hořké mandle
75g hřebíček
20g nové koření
20g oddenek kosatce,(kořen fialkový)
20g pelyněk
50g skořice
Macerovat 8 dní, čeřit, filtrovat a přidat
1l cukerný sirup
2,5l vody
a barvu upravit na červenohnědou.
*
Výroba likérů, L. Samek. (Vydáno česky ještě za C&K..)
23l lihového roztoku cukrového
2g silice citron
2g silice kardamom
2g silice muškát
1g silice hřebíček
2g silice pomeranč
1g silice skořice
Barvit temně červeně.
*
A ještě pár Rp. z "nedávné doby". Pokusy o renezanci a "vylepšení" tohoto likéru v domácích podmínkách a jeho přiblížení původní podobě.:
Taky jsem m.j. čerpal z polského fora, odkaz je v příslušné sekci. Ale i z jiných, tam uvedených odkazů. Též je tam zajímavá diskuze. A taky něco z vlastního archívu jsem použil.
A na základě zkušeností uvádím ještě toto:
Pokud nejde jen o pokusy, nedoporučuji přidávat med a ovocné sirupy až do vyčeřeného macerátu jak se v takových Rp. uvádí. Ten se tímto většinou zakalí a musí se čeřit anebo filtrovat znovu! A taky nevyčištěné ovocné sirupy a šťávy.
Raději bych je přidal hned a upravil
podle toho dobu macerace a lihovitost nálevu.
Podobně taky složení bylin a koření se nemusíte přesně držet. Jak je patrno jednotlivé předpisy se až na pár základních věcí stejně dost liší. No, je to na výrobci a jeho chuti.
Ještě mi nedá připomenout něco co se v podobných případech doporučuje. Zbavovat med jeho zakalovacích vlastností vařením a sbíráním pěny zničíme všechny jeho prospěšné látky a degradujeme ho jen na cukr a vonnou esenci.
*
2,4l 40%
Barva červenohnědá
Obsah cukru 20%
ad.1
1l 96% lih
150ml 40% rum
2g kmín
2g badyán
2g jalovec
2 hořké mandle
1 kůra z pomeranče
1 kůra z citronu
macerovat týden
-------------------------
Svařit, vyčeřit, přip. přefiltrovat a přidat k ad.1
0,8l ananasové šťávy
0,2l třešňové šťávy
0,2l medu
0,4kg cukru
*
0,5l 96% lih
0,5l voda
50g kardamom
1lžička muškatový ořech
1lžíčka skořice
1lžíce máty peprné
3 hořké mandle
kůra ze 2 citronů
kůra z 1 pomeranče
0,25lžičky černého pepře
macerovat 10dní
Po vyčeření, přip. filtraci přidat:
150ml ananasový sirup
100ml vyčištěného medu
50ml šťávy z černého rybízu
*
2l 40%
950ml 84% líh
830ml voda
8g římský heřmánek
6g čerstvých listů anýzu
4g šalvěj
4g majoránka
6g skořice
6g puškvorec
6g hořec
4g galgán
4g levandulový květ
4g kardamom
4g pomerančová kůra
40g cukru
*
0,5l 96% lih
0,5l voda
2g hřebíček
2g skořice
5g muškatový ořech
5g zázvor
5g máta peprná
5g bílý pepř
5g černý pepř
Macerovat 10 dní, vyčeřit, zfiltrovat a přidat 0,1l vyčištěného medu


Rafael


Žádné komentáře:

Počet zobrazení stránky

Seznam posledních článků:

Seznam posledních komentářů: